Conferinta 13-14 iulie 2010:
Conferinţa Naţională „Modele şi abordări în combaterea criminalităţii informatice şi în investigaţiile digitale”, organizată de Ministerul Justiţiei, în parteneriat cu Institutul Naţional al Magistraturii şi în colaborare cu Institutul Multimedia Româno-Elveţian, ILCE (Institutul de Luptă contra Criminalităţii Economice, Neuchatel, Elveţia) şi Haute Ecole de Gestion (ARC), cu sprijinul instituţional al Ministerului Afacerilor Externe, va avea loc în data de 13-14 iulie, la sediul Institutului Naţional al Magistraturii din Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta, 53).
Cu această ocazie, vor conferenţia în România doi reputaţi experţi elveţieni în materie de criminalitate informatică – Dr. Isabelle Augsburger-Bucheli, profesor la Haute Ecole de Gestion (ARC) din Neuchatel şi director al ILCE, şi Romain Roubaty, profesor la Haute Ecole de Gestion şi expert în investigaţii digitale al Poliţiei Elveţiene.
De asemenea, în preambulul evenimentului, va fi semnat parteneriatul dintre Ministerul Justiţiei şi Institutul Multimedia Româno-Elveţian, pentru pregătirea şi derularea proiectului de formare profesională.
Conferinţa stă la baza unui proiect mai amplu de formare a specialiştilor în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice în România. Timp de două zile, factori de decizie, specialişti din administraţie şi din mediul privat se vor reuni pentru a contura direcţiile strategice principale care ar trebui urmate pentru realizarea unor cursuri de formare profesională în domeniul criminalităţii cibernetice care să corespundă nevoilor reale ale României.
Proiectul se înscrie în obiectivul general al luptei contra criminalităţii informatice în România şi urmăreşte asigurarea transferului de expertiză şi metodologie de la ILCE Elveţia în România.
Informaţii suplimentare
Iniţiativa este o premieră pentru România şi se adresează tuturor actorilor interesaţi de combaterea fenomenului criminalităţii informatice, atât din mediul judiciar, cât şi din politie, administraţie şi mediul privat.
Proiectul este susţinut de Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Naţional de Magistratură, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara şi de Tribunalul Hunedoara.
Într-o primă etapă pilot, în cursul anului 2010, vor fi organizate o serie de conferinţe pilot, precum aceasta din 13-14 iulie 2010, pentru a realiza sesiuni introductive privind tematica în cauză şi consultări cu actorii interesaţi privind direcţiile strategice asupra cărora trebuie să se concentreze acest proces de specializare. Urmează ca ulterior să fie elaborat şi derulat un program de formare pe termen mediu şi lung, cu expertiză elveţiană.
Forum 14-15 decembrie 2010
[under construction]