Primul forum dedicat luptei împotriva cibercriminalităţii din România – « Provocări şi soluţii pentru siguranţă în ciberspaţiu » – are loc pe 14-15 decembrie la Bucureşti, la Centrul SECI, la iniţiativa Ministerului Justiţiei şi cu sprijinul partenerilor săi: Institutul Multimedia Româno-Elveţian, în colaborare cu Institutul elveţian de luptă împotriva criminalităţii economice (ILCE), Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul General de Poliţie. Acţiunea face parte dintr-un proiect mai larg de formare în domeniu, în colaborare între parteneri din sectorul public şi privat. La sesiunile forumului vor participa specialişti din administraţia publică şi din sectorul privat, atât din ţară cât şi din străinătate.

Vor susţine prezentări experţi de marcă din domeniu din România şi din străinătate. Temele care vor fi atinse: cooperarea internaţională pentru combaterea cibercriminalităţii (cu exemple provenind de la specialişti din cadrul ONU, FBI, Ministerului Justiţiei din România); frauda online (cu teme precum: fluxurile de bani iliciţi pe internet, metode inovative de autentificare, legătura dintre securitatea unei companii şi cultura sa corporativă); metode şi soluţii pentru a preveni frauda cu telefonul mobil ; modele de cooperare între instituţii publice şi companii private pentru combaterea criminalităţii informatice ; programul de formare în domeniul cibercriminalităţii dezvoltat de Institutul Multimedia Româno-Elveţian în parteneriat cu ILCE şi cu instituţiile statului român.

Evenimentul este deschis specialiştilor din sectorul public şi din mediul privat, iar accesul se face doar pe bază de invitaţie şi de înregistrare prealabilă.

Accesul presei este posibil la sesiunea de deschidere a evenimentului, pe baza unei acreditări prealabile. Link la invitatia de presa

ARGUMENT

Lumea se schimbă mai rapid ca oricând datorită tehnologiei informaţiei. Evoluţiile duc la progres, informaţia a devenit o adevărată valută forte a civilizaţiei moderne, iar comunicarea instantanee  este o necesitate pentru cetăţeni, companii, instituţii. Beneficiile progresului sunt comune, dar printr-o acţiune comună trebuie să şi identificăm soluţii şi să facem faţă unor provocări şi riscuri care provin din noua eră tehnologică: cibercriminalitatea, cu riscurile sale complexe, insidioase şi costisitoare pentru viaţa privată, pentru operaţiunile comerciale, pentru serviciile publice şi pentru securitatea naţională.

Din acest motiv este important ca actori interesaţi, atât din sectorul public cât şi din cel privat,  să-şi unească eforturile, să schimbe  informaţie şi să contribuie la identificarea unor soluţii cu rezultate comune.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

MJ, MFA şi IGP au semnat în cursul anului 2010 parteneriate cu Institutul Multimedia Româno Elveţian, pentru a dezvolta un program pe termen lung de formare pentru specialişti din domeniul cibercriminalităţii. Programul va fi realizat în parteneriat cu Institutul de luptă împotriva Criminalităţii Economice (ILCE) din Elveţia, recunoscut pentru expertiza sa în domeniu şi va încerca să atragă şi contribuţia unor experţi din alte ţări. Obiectivul este ca acest program să demareze în 2011, în funcţie de obţinerea finanţării necesare.

Iniţiativa a fost lansată în mod oficial la o conferinţă dedicată acestei teme, organizată la Bucureşti, pe 13-14 iulie 2010. Cu această ocazie, reprezentanţii organizaţiilor interesate din mediul public şi privat au discutat şi au căzut de acord asupra direcţiilor strategice de urmat. Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesaţi www.cyber-crime.ro, website-ul proiectului.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.

Comments are closed.